Noua lege a pensiilor extinde definiția perioadelor asimilate, care acum include și perioadele de studii universitare, de serviciu militar, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă și boli profesionale și de concediu pentru creșterea copilului.
O modificare importantă este că, din toamnă, perioadele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate nu vor mai fi asimilate stagiilor de cotizare.
De asemenea, noua lege a pensiilor prevede că asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere.
Perioadele asimilate se valorifică numai în situația în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare și se valorifică pentru obținerea unei categorii de pensie în condițiile prevăzute de noua lege.
Noua lege a pensiilor aduce mai multe schimbări și în legătură cu gradele de invaliditate, mai precis, le redefinește, astfel încât să fie posibilă desfășurarea unor activități și cumulul pensiei cu veniturile generate de ele.
Iată câteva exemple de cum se vor aplica aceste modificări:
O persoană care a absolvit o facultate în 5 ani va beneficia de o perioadă asimilată de cotizare de 5 ani, indiferent dacă a lucrat sau nu în timpul studiilor.
O persoană care a lucrat timp de 10 ani și apoi a beneficiat de pensie de invaliditate timp de 5 ani va avea un stagiu de cotizare total de 15 ani, din care doar 10 ani vor fi valorificați la stabilirea pensiei.
O persoană care a absolvit două facultăți de același nivel va beneficia de o perioadă asimilată de cotizare de 5 ani, indiferent de facultatea pe care a ales-o pentru a fi valorificată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.