Potrivit prevederilor art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, „Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilorferoase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile, (...) beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 anifără penalizarea prevăzută la alin. (4)”.
Citește și: Pensii calculate greșit. Bani neîncasați. S-a schimbat totul
Inițiatorii modificării legislative atrag atenția că: ”În enumerarea localităţilor ai căror locuitori beneficiază de această facilitate a fost omis Municipiul Tulcea, în condiţiile în care în această localitate, începând cu anul 1976, funcţionează societatea comerciala FERAL (Combinatul de feroaliaje), multă vreme singurul producător de feroaliaje din România şi cel mai mare din Europa de Est.
De asemenea, tot în Municipiul Tulcea funcţionează şi ALUM S.A. Tulcea fiind singura companie producătoare de alumină din România, înfiinţată în anul 1973. ALUM este cel mai mare producător alumină calcinată, utilizată pentru obţinerea aluminiului, din România şi din Europa de Sud-Est”.
În expunerea de motive se mai spue că ambele combinate au produs şi produc poluare remanentă din cauza specificului activităţii, ceea ce duce la scăderea speranţei de viaţă pentru locuitorii din municipiul Tulcea, astfel că speranța de viață ajunge la doar 73 de ani, a doua cea mai mică din ţară după judeţul Satu Mare.
Pentru a intra în vigoare această propunere de modificare, trebuie să fie votată favorabil de Parlament, să fie promulgată de președinte și să fie publicată în Monitorul Oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.