Practic, prin proiectul de la Senat, parlamentarii vor să modifice din nou lista ce conține localitățile poluate, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări.
Concret, celor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit li se vor alătura locuitorii comunelor Vața de Jos și Răchitova, ambele din județul Hunedoara.
Legea pensiilor (263/2010) stabilește că, în cazul persoanelor care vor să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, nu se aplică penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale.
Mai exact, pentru pensionarea anticipată parțială se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei.
Citește și Budăi, despre VÂRSTA de PENSIONARE
Citește și Creşte punctul de pensie şi pensia minimă. Toate DETALIILE AICI
Adăugarea celor două localități la lista deja existentă e necesară, potrivit inițiatorilor, deoarece, în zonele respective, au fost existat, de-a lungul anilor, mine, o fabrică de var, una de calcită și vopsele, una de cherestea și altele, iar activitatea acestora a afectat sănătatea locuitorilor.
„În anii precedenți, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetățenilor care au locuit în zone de risc, scrie Avocatnet. Soluția identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localitățile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare și speranța de viață să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activități mai puțin nocive”, sunt de părere inițiatorii măsurii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.