Conform propunerii, pentru această categorie, stagiul complet de cotizare va fi de 30 de ani, la o vârsta minimă de pensionare de 53 de ani pentru femei şi 55 de ani pentru bărbaţi. Argumentându-și demersul legislativ, autorii iniațiativei scriu în nota explicativă despre condițiile grele în care muncesc acești salariați.
Propunerea completează Legea 263/2010 privind sistemul de pensii publice. Astfel, la alin.(l) al art.30 după litera f) se introduce o nouă literă, litera g), cu următorul cuprins: ,,Sectorul construcţii nave, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în următoarele activităţi specifice: control nedistructiv cu radiaţii ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătuşerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanica montaj, electrica montaj.”
Citește și Sfarșitul epocii pensiilor. Marea necunoscută a anului 2030
În privința vechimii, la alin.(l) al articolului 56 după lit.c) se introduce o nouă literă, litera d), ce specifică ,,30 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. g) pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 10 ani”.
Se propune, de asemenea, modificarea alin.(2) al articolului 56 după lit.c) prin introducerea unei noi litere, d), unde se precizează vârsta minimă de pensionare, de 53 de ani pentru femei şi 55 de ani pentru bărbaţi, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. După dezbaterile din Senat, prima cameră sesizată, propunerea legislativă va fi analizată în Camera Deputaților, care va da votul final.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.