Publicitate
ANAF anunţă că românii care au muncit în străinătate şi primesc pensie sunt obligaţi să depună declaraţia unică până pe 25 mai.
Conform legislaţiei române, veniturile din pensii reprezintă sume primite ca pensii de la fondurile înfiinţate din contribuţiile sociale obligatorii făcute către un sistem de asigurări sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative și cele finanţate de la bugetul de stat, diferenţe de venituri din pensii, precum și sume reprezentând actualizarea acestora cu indicele de inflaţie.
Confrom Codului Fiscal din România, persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în ţară, precum și străinii care îndeplinesc cel puțin una dintre condițiile de rezidență, adică cei care au devenit rezidenți fiscal în România, trebuie să declare pensiile pe care le primesc din străinătate.
Vechime în muncă 2022. Cum verificăm vechimea acumulată
Cum se calculează impozitul?
Pensiile anuale până la 24.000 de lei (2.000 X12 luni) sunt neimpozabile (2.000 lei reprezintă valoarea lunară neimpozabilă). Impozitul anual se calculează aplicând 10% la suma care depăşeşte 24.000 de lei/an.
Valoarea anuală în lei a pensiilor din străinătate se calculează prin înmulțirea sumelor în valută cu cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Naţională a României din anul de realizare a venitului respectiv.
Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii, scrie la art. 100 din Codul fiscal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.