"Pilonul II de pensii a realizat în 2020 un câștig de 6,2%, de trei ori peste inflație, adică un profit net de 900 mil. EUR pentru participanți. Revenirea spectaculoasă de după scăderile cauzate de închiderea economiei din primăvara lui 2020 se datorează parțial revenirii piețelor, dar și managementului profesionist, strategiei de investiții adaptate contextului și calității supravegherii", a anunțat Asociația pentru pensiile administrate privat din România (APAPR).
Potrivit Programului de guvernare pentru 2020-2024, contribuțiile le Pilonul II ar urma să fie majorate cu un punct procentual, de la 3,75% cât este în prezent la 4,75% în 2024, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților.
În România există trei categorii de pensii: Pilonul I, unde merge o parte din contribuția datorată la pensii, Pilonul II, unde merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii, și Pilonul III, care e reprezentat de fondurile private la care contribuie doar cine vrea, suplimentar, cu cât vrea. Cel care datorează contribuție la pensii asigură umplerea Pilonului I și a Pilonului II, proporțional cu cotele decise prin lege, precizează Avocatnet.
Citește și PENSIA minimă. Care va fi CUANTUMUL ei după adoptarea OUG
La vârsta pensionării, pensia privată va fi un plus față de pensia din sistemul public. Iar partea interesantă e că, dacă titularul contribuției de la Pilonul II moare, atunci banii din contul său propriu la fondul privat se duc la moștenitorii săi, ceea ce la pensiile publice de stat nu se întâmplă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.