Pentru a putea administra un fond de pensii private în cadrul Pilonului II, capitalul social minim a fost majorat semnificativ la finele anului trecut, prin faimoasa OUG 114. Fiind vorba de foarte mulți bani, aceștia au cerut Guvernului scăderea cerinței exagerate de capital social.
În urma discuțiilor și avertismentelor din ultimele trei luni, Executivul a decis să păsuiscă firmele care gestionează Pilonul II, noile cerințele fiind, astfel, suspendate până la 31 martie 2019. Începând cu această dată, banii vor trebui virați în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2019, fiind eliminată obligativitatea vărsării în tranșe obligatorii. Una până în 30 iunie, a două până la sfârșitul anului. Noile reglementări se regăsesc într-un proiect de Ordonanță, aflat pe masa Guvernului spre analiză.
Citește și PENSII. Cu cât s-au înmulțit banii din pilonul II
Specialiștii au atras atenția, în ultimele luni, că există riscul să vedem companiile care administrează pensiile private plecate din România din cauza acestor cerințe exagerate de capital social. Inclusiv reprezentanți ai Băncii Naționale au atras atenția asupra acestei posibilități.
Sistemul de pensii din România este format din Pilonul I, adică pensiile de stat, Pilonul II, adică pensiile private, și Pilonul III, adică pensiile suplimentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.