În momentul de față, Codul Fiscal prevede ca pensiile sub 2.000 de lei să fie neimpozitate. În cazul celor care depășesc acest prag, se aplică un impozit de 10% însă numai pentru suma care trece de 2.000 de lei.
Liviu Pop susține că prevederea face ca pensiile foarte mari să nu fie impozitate cum ar trebui. ”Există o discrepanță foarte mare între pensiile din sistemul public de pensii, care sunt, în medie, la un nivel de 1.150 de lei, și alte categorii de pensii, în special pensiile de serviciu, care depășesc praguri de bun simț ale veniturilor, ajungând la cuantumuri astronomice de câteva zeci de mii de lei sau chiar mai mult, până la suma de 73.890 de lei, pe care o primește, conform informațiilor publice, un fost magistrat, sumă din care impozitul reținut este de 7.189 de lei”, motivează Pop.
Citește și: Pensii de 3.800 de euro lunar. În ce domeniu trebuie să lucrezi
Senatorul PSD propune introducerea unui al doilea prag de impozitare, anume cel de 10.000 de lei. Cuantumul din pensie care trece de acest prag va fi impozitat cu nu mai puțin de 90%. Liviu Pop crede că banii obținuți astfel ar putea fi folosiți pentru măsuri de protecție socială care să se adreseze comunităților vulnerabile. Practic, pensiile speciale nu vor putea depăși decât cu puțin pragul de 10.000 de lei.
Proiectul de lege a fost depus la Senat aflându-se acum în perioada de dezbatere publică, înainte de a parcurge procedurile legislative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.