Publicitate
Veniturile pensionarilor vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023 în raport cu rata inflaţiei, a anunţat, joi, premierul Nicolae Ciucă. Acesta a declarat, la finalul unei vizite de lucru în judeţul Dolj, că pensionarii "nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflaţiei".
"Am discutat acest subiect şi, analizând toate datele de inflaţie, putem cu toţii să vedem că astăzi inflaţia a depăşit 15%, după ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică. Inflaţia este la 15,9 şi cred că pensionarii din România nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflaţiei, motiv pentru care trebuie să analizăm şi să facem în aşa fel încât pentru pensionari să asigurăm creşterea pensiei cu rata inflaţiei", a declarat premierul.
Nicolae Ciucă a vizitat joi, la Craiova, fabrica QFort, fabrica Popeci Utilaj Greu şi fabrica Softronic.
Majorarea pensiilor. Iohannis, mesaj ferm: Creşterea trebuie să fie mai mare decât s-a vehiculat. Nu trebuie ca pensionarii să plătească ei preţul crizelor
"Dacă vorbim de creşterea pensiilor, trebuie să vedem un pic contextul mai larg. Ştiu că s-au vehiculat tot felul de propuneri, 10%, 11%, dar haideţi să vedem lucrurile în contextul mai mare. Nu putem să aşteptăm de la pensionari să plătească ei preţul crizelor. Şi în condiţiile în care avem o inflaţie care trece de 15%, eu cred că ar fi corect, ar fi rezonabil ca această creştere a pensiilor de la 1 ianuarie să ţină cont de această inflaţie şi atunci creşterea, după părerea mea, trebuie să fie mai mare decât a fost ea, până acum, vehiculată.
Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere până în 15%, aşa cum probabil s-ar aştepta lumea ca să existe o compensare corectă cu inflaţia, dar eu cred că merită luate în considerare toate opţiunile şi venit cu o creştere care compensează, în bună măsură, inflaţia. Şi încă un aspect pe care eu îl consider esenţial: trebuie atenţie sporită, specială, pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari", a declarat, joi, la Bruxelles, preşedintele României, Klaus Iohannis.
Vezi şi: Vouchere sociale. OFICIAL: Când se alimentează cardurile cu a treia tranşă de 250 lei
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a precizat, miercuri, că plata pentru tranşa a treia a voucherelor sociale, în valoare nominală de 250 de lei, se va face în ultima săptămână din luna octombrie.
El a dat, totodată, asigurări că vor fi rezolvate situaţiile privind întârzierile din tranşa a doua, iar banii vor fi primiţi retroactiv.
"Pot să existe astfel de situaţii în care fie nu a fost trecut pe borderoul de predare-primire între poştă şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, fie nu figurează pe lista de beneficiari, fie a depăşit limita de venit pe care o are beneficiarul şi mai realizează un venit care este înregistrat la ANAF. Avem situaţiile acestea care tot timpul sunt puse în discuţie, în spaţiul public, în telefoanele pe care le primim la minister. Eu cred că caz cu caz se pot rezolva. Pot să-i asigur pe toţi că, dacă cineva nu a fost cuprins pe lista de beneficiari sau s-a întâmplat această inadvertenţă cu Poşta Română, pot să îi asigur că, dacă au dreptul la aceste vouchere sociale, vor primi retroactiv banii. Întârzierile nu pot să existe decât cauzate de aceste lucruri. Întâlnirile noastre cu Poşta Română, cu emitenţii de carduri le avem aproape săptămânal, nu cunosc aceste detalii. Următoarea tranşă are loc, plata, în ultima săptămână din luna octombrie, avem banii necesari, nu există probleme şi vom alimenta cardurile pentru tranşa a treia", a declarat Marcel Boloş la Parlament, unde a fost audiat de Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.