„În ceea ce privește opțiunea contribuabililor între Pilonul I și Pilonul II de pensii, dat fiind faptul că aceasta nu a funcționat în realitate -- numărul celor care au făcut o astfel de alegere este infim --, această prevedere se va abroga”, a explicat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, după ședința Executivului.
Practic, vorbim de mai puțin de 500 de persoane care au optat până acum pentru mutarea banilor de pensie privată în sistemul pensiilor publice, așa cum redacția noastră a informat recent. Totuși, persoanele care optat deja în favoarea acestei variante, își vor putea transfera banii. ”Probabil vom avea o dispoziție tranzitorie pentru cele câteva cazuri”, a adăugat Ionel Dancă.
Citește și Tu ce știi despre Pilonul II de pensii?
Decizia urmează să fie luată săptămâna asta, dar pentru a se putea aplica, actul normativ trebuie să treacă și de Parlament. Posibilitatea mutării banilor de pensie privată de la Pilonul II la Pilonul I a fost introdusă la finele anului trecut, prin Ordonanța de urgență 114/2018, și a fost operaționalizată efectiv în cursul anului curent.
În mod normal, contribuția la pensie pe care o datorează salariații (și pe care o plătesc efectiv angajatorii) se duce parțial la Pilonul I și parțial la Pilonul II.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.