Declaraţia vine în contextul în care există un proiect de lege potrivit căruia persoane ce au lucrat în mai multe domenii, inclusiv Ministerul de Externe, să nu mai beneficieze de pensii speciale.
"Ca ministru susţin măsurile care sunt propuse de către Guvernul din care fac parte. Ca diplomat de carieră, pot să spun că meseria (...) este una foarte dificilă, că există foarte multe privaţiuni pe care diplomaţii le au pe parcursul carierei", a afirmat Aurescu, la un post de televiziune.
El a detaliat că numărul actual al beneficiarilor pensiilor diplomatice este în jur de 845 iar, în medie, o asemenea pensie este de 5.500 de lei.
Citește și Cât ne costă pensiile speciale. Cine sunt civilii care încasează sume uriașe
Întrebat dacă cei ce beneficiază în prezent de aceste pensii vor fi afectaţi, Aurescu a răspuns: "Nu am un răspuns în momentul acesta. În mod normal ar trebui să nu fie afectate. Este o decizie care nu ţine de Ministerul de Externe în sine. Imaginea pe care o au diplomaţii nu este imaginea aceea a unei lumi idilice în care participi doar la evenimente mondene. Este o lume care presupune foarte multă muncă, foarte multe sacrificii personale şi justifică o retribuţie pe măsură, atât în timpul profesiei, cât şi atunci când ieşi la pensie".
Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat marţi raport favorabil pentru proiectul de hotărâre care vizează eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.