Această schimbare se regăsește în Proiectul de ordonanță de urgență privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, document publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Noua prevedere va intra în vigoare numai după ce va primi aprobarea Executivului, cu publicarea, ulterioară, în Monitorul Oficial.
În ceea ce privește valoarea taxei, potrivit documentului menționat mai sus, ”în cazul retragerii unui participant înainte de deschiderea dreptului la pensie privată”, activele cuvenite vor fi transferate în schimbul unui comision reprezentând 2% din ”valoarea acestor active”. Cu alte cuvinte, o retragere anticipată înseamnă cu 2% mai puțin din suma cumulată în anii de cotizare.
Citește și Pilonul II de pensii, probleme cu legea. Câţi bani pierd românii
Comantând această prevedere, analiștii au estimat că retragerea anticipată anunță, de fapt, desființarea Pilonului II. Se merge pe ideea că oamenii vor fi tentați să intre în posesia banilor depuși pentru efectuarea diferitelor achiziții, ceea ce va antrena, în opinia specialiștilor, o creștere a prețurilor la bunuri și servicii, deci, implicit, la o creștere a inflației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.