Astfel, după ce și țara noastră va lua parte la acest sistem, românii ce lucrează în străinătate își vor putea cere mai ușor anumite drepturi la întoarcerea în țară, inclusiv cel la pensie internațională, iar durata procesului de obținere se va reduce.
Așadar România se va alătura celor 22 de state membre ale Uniunii Europene, ce sunt acum reunite într-un consorțiu coordonat de Institutul Național pentru Protecție Socială din Italia, între care funcționează un schimb permanent de informații din domeniile amintite mai sus, prin sistemul informatic Electronic Exchange of Social Security Information (EESSI).
Citește și: Pensionare. Modificare privind reconstituirea vechimii
Schimbul de informații în domeniile amintite se va face prin intermediul a patru instituții cu acces la sistemul EESSI:
Casa Națională de Pensii Publice;
Casa Națională de Asigurări de Sănătate;
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă;
Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială.
Prin utilizarea acestui sistem european, se va asigura continuitatea fluxului de informații “atât de necesar pentru românii care muncesc și trăiesc în spațiul european și pentru familiile lor”, după cum mai apare în postarea ministrului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.