Ce înseamnă pensie ocupațională
”Prin elaborarea cadrului legislativ pentru organizarea și funcționarea fondurilor de pensii ocupaționale se creează premizele pentru obținerea unei pensii ocupaționale, suplimentară, distinctă și în completarea tipurilor de pensii acordate în cadrul sistemelor de pensii din România”, se spune în nota de fundamentare a noii Legi.
Așadar, pensia ocupațională este o pensie suplimentară și facultativă care vine în completarea celei de stat.
În ce condiții se poate contribui
Iniţiativa constituirii unui fond de pensii ocupaționale aparţine exclusiv unui administrator autorizat în timp ce, schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care dorește și are capacitatea financiară să ofere angajaților săi astfel de beneficii.
Citește și:Domeniul în care angajaţii vor munci 24 de ore din 24 și 7 zile din 7
Angajatorul nu poate face reţineri pentru contribuţiile angajaților la un fond de pensii ocupaționale fără acordul scris al angajatului, consemnat în actul individual de aderare la fond sau, ulterior, într-o notificare transmisă administratorului și angajatorului.
Cine poate contribui
Orice persoană care are venituri salariale sau asimilate și care îndeplinesc condițiile prevăzute în schema impusă de angajator.
Cheltuielile de administrare.
Cheltuielile suportate de fond și legate de administrare sunt: comisionul de administrare, comisionul de depozitare, comisioanele de tranzacționare, comisioanele bancare şi onorariul pentru auditul situațiilor financiare ale fondului.
Cu ce sume se contribuie
Contribuţiile angajatorului la un fond se stabilesc prin schema de pensii ocupaționale, schemă care este stabilită de fiecare angajator în parte și aprobată de administratorul fondului în anumite limite.
Citește și:SALARII. Cinci modificări care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019
Contribuţia la un fond poate fi de maximum o treime din venitul salarial brut lunar și fără să depășească jumătate din venitul lunar împreună cu toate celelalte rețineri.
Cum se beneficiază de pensiile ocupaționale
Persoanele care nu au participat suficient la activ primeşte o plată unică sau plăţi eşalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, la cerere.
Schema de pensii în baza căreia sumele ce urmează a fi plătite ca pensii ocupaţionale rezultă din contribuții la un fond și din câștigurile obţinute în urma investirii acestor contribuții, dar nu mai puţin suma garantată de schemă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.