Noile prevederi ar urma să corecteze erorile din procesul de recalculare a pensiilor și pentru a asigura o mai mare echitate între pensionari, indiferent de condițiile în care aceștia au lucrat sau de momentul pensionării.
Revizuirea pensiilor pentru activitățile desfășurate în condiții speciale
Una dintre modificările majore vizează gruparea și punctarea activităților în funcție de condițiile de muncă. Astfel, persoanele care au lucrat în termocentrale pe bază de cărbune și în unități de extracție a cărbunelui, implicate direct în producerea energiei electrice, vor beneficia de majorări de punctaj pentru fiecare lună lucrată în aceste condiții:
25% puncte suplimentare pentru activitatea desfășurată în condiții deosebite sau în grupa II de muncă.50% puncte suplimentare pentru activitatea desfășurată în condiții speciale sau în grupa I de muncă, conform legislației anterioare.Creșteri de punctaj pentru perioadele lucrate în condiții dificile
Noua lege introduce și majorări semnificative ale punctajelor pentru persoanele care au desfășurat activități în condiții grele:
95% majorare pentru activitățile desfășurate în locuri cu condiții speciale.
75% majorare pentru activitățile desfășurate în alte tipuri de condiții dificile (cum ar fi industria chimică sau sectorul de apărare).
40% majorare pentru activitățile din industria energetică și unitățile de extracție a cărbunelui.
De asemenea, pentru persoanele care au lucrat în condiții de handicap grav sau accentuat, se vor acorda 1 punct suplimentar sau 0,5 puncte suplimentare pentru fiecare lună de cotizare.
Corecții și recalcularea automată a pensiilor
Noile modificări prevăd că recalcularea pensiilor pentru toți pensionarii va avea loc automat, fără a fi nevoie de cereri suplimentare din partea acestora. Punctajele vor fi revizuite din oficiu în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii. CNPP va transmite noile decizii de recalculare prin casele teritoriale de pensii.
Pentru pensionarii care continuă să lucreze după îndeplinirea condițiilor de pensionare, pensia va fi recalculată anual la 1 ianuarie, prin adăugarea noului stagiu de cotizare.
Eliminarea influenței indicelui de corecție
Noua lege elimină influența indicelui de corecție pentru pensiile celor care au lucrat în condiții speciale și deosebite, pentru a reflecta mai corect contribuțiile lor. De asemenea, persoanele care nu pot dovedi venitul lunar realizat în perioada 1 februarie 1975 – 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare de 10% a punctajului pentru această perioadă.
Impactul asupra sistemului public de pensii
Modificările legislative propuse sunt menite să reducă inechitățile dintre pensionari și să încurajeze contribuția activă la sistemul public. În același timp, ele urmăresc să descurajeze acordarea punctelor de stabilitate excesive, care ar putea duce la scăderea veniturilor bugetare. Pensionarii care aleg să continue activitatea după atingerea vârstei de pensionare vor primi puncte suplimentare, dar doar după îndeplinirea condițiilor legale de pensionare.
Concluzii
Noile reglementări sunt esențiale pentru a asigura echitatea și sustenabilitatea sistemului public de pensii. Recalcularea pensiilor pe baza contribuțiilor reale și acordarea de punctaje suplimentare proporționale cu efortul depus vor duce la o mai bună distribuire a pensiilor și vor preveni situațiile în care pensionarii cu contribuții similare primesc sume diferite. Legea urmează să fie aplicată imediat după publicarea în Monitorul Oficial, iar revizuirea pensiilor va fi finalizată până la mijlocul anului 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.