Şeful Executivului a susţinut o conferinţă de presă după vizita la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice din Râmnicu Vâlcea.
"Pensiile militare, indiferent de domeniul unde îşi desfăşoară activitatea, sunt pensii militare de stat, sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale. La nivelul coaliţiei am decis ca tot ceea ce înseamnă reglementarea salariilor şi a pensiilor să constituie activitatea de analiză în interiorul grupurilor de lucru, care vor lua fiinţă la nivelul Ministerului Muncii, din care vor face parte atât reprezentanţii structurilor guvernamentale, cât şi reprezentanţii patronatelor, sindicatelor, societatea civilă, astfel încât să putem să avem până la finalul anului ceea ce va reprezenta îndeplinirea jalonul nostru din PNRR şi pentru salarii şi pentru pensii, pentru că discutăm, practic, aici, de ceea ce înseamnă echilibrarea, eliminarea inechităţilor şi toate problemele pe care le ştim cu toţii în sistemul de salarizare şi de pensii. Este o decizie care a fost luată în coaliţie, este decizie care deja a început să prindă conturul la nivelul Guvernului, în interiorul Ministerului Muncii", a mai afirmat Ciucă.
Întrebat în legătură cu impozitarea pensiilor speciale, Ciucă a spus că în acest moment nu poate fi luată această decizie.
"În momentul de faţă, aţi văzut care a fost conţinutul ordonanţei de urgenţă. Impozitarea, aşa cum arată lucrurile acum, este un aspect care trebuie foarte bine corelat cu digitalizarea sistemului din Ministerul de Finanţe, astfel încât să putem să avem un sistem care să ne dea cu adevărat imaginea a tot ceea ce înseamnă partea de venituri şi în felul acesta să se stabilească nivelul de impozitare. Aşa cum arată lucrurile acum, nu putem să luăm această decizie", a adăugat premierul.
Citește și:
Marius Budăi pune capăt controversei despre pensiile militare: Din cauza acestei expresii trecute într-un document oficial nu a fost bine
Ministrul Muncii lămureşte controversa cu pensiile militare şi subliniază, o dată pentru totdeauna, faptul că sub nicio formă acestea nu pot fi considerate pensii speciale.
Întrebat dacă există și un jalon legat de pensii, Marius Budăi a confirmat că, într-adevăr, există ”jalonul legat de indemnizațiile și pensiile stabilite în baza unor legi speciale. Eu nu aș fi profesionist dacă nu aș spune așa. Expresia ”pensii speciale” se poate utiliza în comunicare publică, dar eu nu pot și vă explic și de ce. Din cauza acestei expresii trecute într-un document oficial nu a fost bine. Pentru că nu există acest termen din punct de vedere juridic în România”, a arătat Marius Budăi.
Ministrul a subliniat că de la această expresie au ”început și acele discuție cu pensiile militare care, cu siguranță nu au ce căuta acolo, deoarece pensiile militare chiar nu sunt pensii speciale. Ce vreau însă să spun: a venit Comisia Europeană și ne-a zis că nu a găsit în legile din România termenul acesta de pensii și, atunci, noi credem că toate sunt. De aceea trebuie să fii foarte și foarte atent și să te bazezi pe profesioniști”, a concluzionat ministrul Muncii într-un interviu acordat România TV.
Revoltă faţă de situaţia pensionarilor militari: O dramă pe care nimeni nu vrea să o ia în considerare
Valeriu Pricină – Sindicatul Cadrelor Militare în Rezervă a transmis un mesaj de revoltă cu privire la situaţia pensionarilor militari.
"E, pur şi simplu, un act de represiune ceea ce se întâmplă cu pensionarii. Am spus-o, o repet şi o voi repeta: este un act de represiune! Nu mai este duba din anii nu ştiu care... acum e cu pensia, cu venitul nenorocit care este sub pragul de 3.000 de lei. Este de râs. Ştiţi că mai mult de jumătate dintre militari au sub 2.500 de lei pensie? Mai mult de jumătate!
Iar soţiile lor nu prea au pensii, iar dacă au nişte pensii au nişte pensii mici, din cauză că, chiar dacă au fost profesoare universitare, dar bărbatul a fost ofiţer la Pleniţa, acolo nu avea universitate unde să predea, nu avea şcoală unde să predea, nu avea instituţie unde să lucreze. A fost o dramă a ofiţerimii române pe care nimeni nu vrea să o ia în considerare. Şi sunt acum oameni sub pragul de 3.000 despre care se vorbeşte.
E o minoritate cea a ofiţerilor care au apucat pensii mai mari", a declarat Valeriu Pricină într-o intervenţie la România TV. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.