Începând cu luna octombrie 2024, militarii pensionari vor beneficia de o majorare a plafonului de venit neimpozabil, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, conform Ordonanței de Urgență 110/2024, adoptată recent de Guvern. Această măsură se aplică pensiilor militare, acordate conform Legii nr. 223/2015, și face parte dintr-o serie de măsuri fiscale care vin în sprijinul categoriilor profesionale speciale.
Pensiile militare, primele vizate de majorare
Pensiile militare vor fi primele care vor beneficia de această creștere a plafonului neimpozabil. Măsura se va aplica începând cu pensiile aferente lunii octombrie 2024 și va permite pensionarilor militari să beneficieze de o scutire de impozit pe o sumă mai mare din venitul lor lunar.
Ce se întâmplă cu pensiile speciale
Un proiect recent pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii prevedea extinderea acestei măsuri și pentru alte categorii de pensii speciale. Printre beneficiarii vizați de această propunere se numărau membrii Corpului diplomatic și consular al României, funcționarii publici din Parlament, personalul aeronautic civil navigant, procurorii și judecătorii, precum și personalul auxiliar din instanțe și parchete. Totuși, acest proiect nu a fost adoptat și a fost scos de pe site-ul ministerului, ceea ce indică faptul că s-a renunțat la el, cel puțin pentru moment.
Recalcularea pensiilor militare pentru eliminarea inechităților
Pe lângă majorarea plafonului neimpozabil, un alt proiect de lege, inițiat de parlamentari PNL, propune recalcularea pensiilor militare pe baza soldei militarilor activi cu același grad. Această măsură are scopul de a elimina inechitățile între pensionarii care s-au retras în perioade diferite și care beneficiază de pensii calculate conform unor reglementări diferite în vigoare la momentul pensionării.
Recalcularea pensiilor nu se va aplica pensionarilor militari care ocupă funcții de demnitate publică, precum parlamentarii și miniștrii. Proiectul urmărește să promoveze echitatea între pensionarii militari, oferindu-le venituri corecte și echitabile, indiferent de momentul pensionării.
Astfel, prin aceste măsuri, Guvernul și Parlamentul își propun să sprijine pensionarii din sistemul militar și să corecteze inechitățile existente în sistemul de pensii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.