Inițiativa legislativă propune, printre altele, eliminarea pensiei de serviciu anticipată parțială pentru militari și polițiști, dar și majorarea vârste minime de pensionare pentru aceste două categorii de salariați. În plus, proiectul de act normativ oferă, de asemenea, posibilitatea angajaților Ministerului Afacerilor Interne și celor ai Ministerului Apărării Naționale de a lucra și după retragerea din activitate.
Astfel, în cazul în care măsurile cuprinse în document vor fi aprobate de Parlament, salariații MAI și MApN vor putea solicita continuarea activității și după împlinirea vârstei standard de pensionare (60 de ani), dar numai pentru o perioadă de cinci ani. Pentru fiecare an în plus lucrat în aceste condiții, se va adăuga un spor de 2% la pensia cuvenită.
O singură condiție
Inițiatorii au înscris însă și o condiție: militarii și polițiștii vor putea să-și continua munca, numai dacă starea lor de sănătate le va permite să îndeplinească activitățile conforme postului ocupat.
Citește și Majorarea punctului de pensie, în Camera Deputaților
“Militarii și polițiștii care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă pot fi menținuți în activitate, la cerere, după împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă starea de sănătate le permite rezolvarea în bune condiții a atribuțiilor ce le revin, pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 5 ani, urmând ca pentru fiecare an să primească un spor de 2 la sută la pensia militară de stat”, menționează propunerea legislativă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.