În expunerea lor de motive, cei doi politicieni afirmă, printre altele, că România cheltuie anual pentru cele aproximativ 200.000 de astfel de pensii, în jur de 1 miliard de euro, cerând ca pentru categoriile vizate - foști parlamentarai, judecători, procurori, personal auxiliara al instanțelor și parchetelor, foști angajați ai Corpului Diplomatic, alături de foști angajați ai Curții de Conturi și ai Aviației Civile, veniturile să fie calculate în funcție de contributivitate la retragerea din activitate.
În ianuarie, pensia media încasată de foști diplomați și consuli a fost de 5.559 lei, din care doar 2.455 de lei în baza contribuției plătită de-a lungul anului. Restul este suportat de stat.
Citește și Când vor fi distribuite primele pensii majorate
Prin urmare, dacă inițiativa legislativă va trece cu bine întreg lanțul legislativ și va intra în vigoare, foștii consuli și diplomați vor primi, la pensie, mai puțin de 2.500 de lei, foștii parlamentari, doar 2.442 lei (față de 4.400 lei în prezent), iar foștii salariați ai Aviației Civile numai 3.267 de lei (10.884 lei).
Cei mai afectați vor fi însă foștii magistrați, a căror pensie actuală se ridică la 17,735 lei. Ei vor rămâne cu 2.743 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.