În acest sens, Lucian Croitoru, consilierul pentru politică monetară de la BNR, arăta că bugetul s-ar echilibra doar prin majorarea colectării către nivelul ponderii veniturilor în PIB pe care-l are Bulgaria (31%). Aceasta ar însemna că deficitul ar fi zero, iar pensiile ar putea fi crescute cu 40% de la 1 septembrie 2020 fără ca România să fie nevoită să se împrumute pe piețele financiare.
Soluția implicită deci pentru a majora veniturile fiscale și prin urmare pensiile și salariile este simplă, la primă vedere: reducerea evaziunii fiscale. Colectarea în România, cel puțin în ultimii 12 ani, nu s-a ridicat însă niciodată peste 30%, în timp ce vecinii bulgari au ajuns la 31% în 2018, Bulgaria nefiind o țară cu o economie mai puțin gri decât cea a României. Media UE de colectare la buget din taxe şi contribuţii este de 40,3% din PIB, precizează Mediafax.
Soluție de avarie
Majorarea TVA s-a dovedit a fi soluția de avarie pentru reducerea cheltuielilor publice în 2010 după ce CCR a declarat neconstituțională tăierea pensiilor. Majorarea TVA a prelungit criza, iar pensiile au fost considerate un drept dat. Majorarea pensiilor cu 40% la 1 septembrie 2020, un subiect sensibil din punct de vedere politic pe fondul alegerilor din acest an și de anul, ar fi astfel considerată și ea un drept dat. Majorarea TVA în cazul unei crize, poate și la recomandarea unor instituții financiare internaționale sau ale unor instituții europene, ar fi soluția de avarie pe care ar aplica-o și politicienii de astăzi, potrivit unei surse.
Totodată, conform informațiilor Mediafax, reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) ar fi admis, în discuțiile purtate cu oficiali români, că majorarea taxelor ar putea să afecteze economia și mai mult în cazul unei recesiuni. Însă piețele ar aștepta rapoarte oficiale, pentru a vedea ce propuneri de ajustare a poziției fiscale României se vor face, de exemplu dacă se va spune că "România nu are altă soluție decât să majoreze impozitele".
Calculele PSD
Florin Cîţu, ministrul de finanţe desemnat în guvernul Orban, a spus miercuri că are încredere în calculele PSD, potrivit cărora bugetul are bani, iar Violeta Alexandru, ministrul desemnat al muncii, a întărit nu doar că nu vor fi tăiate salarii şi pensii ci şi că deja adoptatul calendar de majorare de salarii şi de pensii va fi respectat.
Citește și Pensiile militarilor. Modificări majore începând de anul viitor
În orice caz, majorarea pensiilor trebuie inclusă în bugetul pentru 2020, iar la elaborarea bugetului trebuie scrise sumele alocate. Surse din PSD care au lucrat la proiectul de buget pe partea de pensii se arată convinse că sunt bani pentru majorare în bugetul pe 2020 după calculele lor și argumentează că legea pensiilor "a stat în Guvern un an de zile pe simulări între Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe pentru a găsi soluții de finanțare și forma finală care să fie și aplicabilă". Simulările respective sunt din finalul lui 2017 și începutul lui 2018.
Pentru 2021 se mai are în vedere o majorare cu 5,63% a punctului de pensie de la 1 septembrie, iar sursa care a lucrat la programul de guvernare al PNL a mai precizat pentru MEDIAFAX că dacă se face majorarea la 1 septembrie 2020 se va renunța ulterior atât la majorarea de la 1 septembrie 2021, cât și la recalcularea pensiilor din același an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.