Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) avertizează cu privire la o ambiguizare în Codul Fiscal, care ar putea conduce la impozitarea progresivă a câștigurilor de capital din fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu și III facultativ), interpretate greșit ca parte necontributivă a pensiilor de serviciu (cunoscute sub numele de „pensii speciale”) începând cu 1 ianuarie 2024. În locul impozitării plăților din aceste fonduri cu cota normală de 10%, așa cum se întâmplă în prezent și similar cu impozitarea pensiilor plătite din sistemul public, există riscul ca, începând din 2024, regimul fiscal să devină progresiv, cu cote de 15% sau 20% pentru câștigurile de capital, fiind cel mai nefavorabil regim aplicat produselor de economisire/investiții din România, conform unui comunicat al APAPR.
Implementarea acestor prevederi ar fi extrem de penalizatoare pentru participanții la fondurile de pensii private și beneficiarii plăților. Din acest motiv, APAPR a început discuții instituționale cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Ministerul Finanțelor Publice (MFP) pentru a clarifica această ambiguitate legislativă cât mai rapid posibil.
În mod specific, APAPR solicită o modificare prin Ordonanță de Urgență a Guvernului a Codului Fiscal (Art. 100 și Art. 101) pentru a reflecta corect diferența dintre principiul contributiv specific pensiilor private și caracterul necontributiv al pensiilor speciale. În esență, APAPR solicită menținerea cotei actuale de impozitare de 10%, în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%.
Această clarificare legislativă este crucială, având în vedere plățile anuale de miliarde de lei către sute de mii de români, cu sumele plătite de fondurile de pensii private în creștere exponențială. Până acum, toate fondurile de pensii (Pilonul II și Pilonul III) au efectuat plăți în valoare totală de peste 2,36 miliarde de lei pentru aproape 210.000 de beneficiari. Numai pentru Pilonul II, plățile sunt estimate să atingă 1 miliard de lei în 2023, aproape egalând suma de 1,1 miliarde de lei plătită în cei 15 ani din perioada 2008-2022, iar trendul de creștere exponențială este anticipat să continue și în anii viitori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.