Cele 4 modificări importante sunt după cum urmează:
- Punctul de pensie a fost modificat în sensul că a crescut cu 10% începând cu 1 iulie. După această mărire punctul a crescut de la 1000 de lei la 1100 lei.
- A crescut și pensia minimă garantată. După 1 iulie 2018, pensionarii primesc minumum 640 de lei.
- O altă modificare este aceea a vârstei până la care funcționarii publici pot lucra. La cerere aceștia pot lucra și după vârsta de pensionare, la cerere, timp de maximum trei ani.
Citește și: PENSII. Schimbările majore care vor avea loc în 2019
- Guvernul a emis o ordonanță de urgență prin care a modificat Codul Muncii, în sensul că femeile au dreptul să iasă la pensie ca și bărbații, adică la 65 de ani și nu la 63 de ani. Ordonanța a fost dată după decizia Curții Constituționale a României.
Marius Budăi, ministrul Muncii, declara recent că: ”De-a lungul timpului legea pensiilor a fost tot amendată, tot modificată. S-au creat inechităţi, unii pensionari au ieşit mai devreme beneficiind de un alt stagiu de cotizare, alţii au beneficiat de punctaj la grupe, alţii nu. Acele persoane care nu au punctaj la grupele de muncă şi care au ieşit la pensie pe legi speciale se încadrează la 192. Acelor persoane le va fi recalculată pensia. Foarte important de precizat că, dacă cumva, din calcul, la unii dintre pensionari iese un cuantum mai mic niciun pensionar nu va pierde ci va rămâne în plată cu acel cuantum care este cel mai avantajos pentru el”.
Citește și:PENSII. Teodorovici a anunţat prima majorare din 2019
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.