"Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință", precizează Legea pensiilor, semnată recent de președintele Klaus Iohhanis și publicată în Monitorul Oficial.
Pensie = punct de referință x număr de puncte al asiguratului
Ce înseamnă însă acest punct de referință. Conform aceluiași document, el va reprezenta raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară (adică 25). Oricum, la 1 septembrie 2021, punctul de referință va avea valoarea de 75 de lei, urmând ca, din 2022, să fie indexat, anual, cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
"Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv", prevede noua Lege a pensiilor.
Citește și Recalcularea pensiilor. Refacerea socotelilor începe cu o întârziere de șase luni
În legătură cu cei care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar al acestor asigurați se va corecta cu raportul dintre cota de contribuție la asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii din care se va deduce cota de contribuție de la privat și cota de contribuție prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale. Aceeași chestiune este prevăzută însă și în actuala lege a pensiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.