Profesorul Bogdan Dumitrescu, de la Academia de Studii Economice explică faptul că, dacă se ia în calcul cota CAS transferată către Casa Naţională de Pensii, Pilonul I de 25% din venituri şi cea către Pilonul II, de 3,75%, se va vedea că făcând ponderea celor două contribuţii, 85% se duc către Pilon I şi 15% către Pilon II. Mai exact, un angajat cu salariu mediu pe economie nu primeşte în 2019 un punct de pensie, ci doar 0,85.
Practic, pensia de stat a participantului la Pilonul II este diminuată cu 15%, cel puţin în 2019, în actualele condiţii de cuantum al contribuţiilor participanţilor în cele două sisteme de pensii, scrie economica.net.
Citește și Pensia minimă. Dați totul uitării! Întreg mecanismul se schimbă
Acest lucru se poate verifica de fiecare participant la cele două piloane de pensii accesând https://www.cnpp.ro/solicitare-acces-online, unde, după parcurgerea pașilor necesar, se va afișa numărul punctelor de pensie acumulate în decurs de un an.
De menționat că, din vara acestui an, mai precis din iunie până în august anul curent, 892 de persoane au solicat ca banii lor de pensie să fie mutați de la Pilonul II la Pilonul I, adică la stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.