Astfel, soțul supraviețuitor nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât câștigul salarial mediu vrut. În același timp, persoana care a ieșit la pensie anticipat nu va putea o cumuleze pensia anticipată cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă.
Comparativ cu actuala legislație, cumulul e permis cu veniturile pentru care se datorează CAS, nu și cu veniturile dependente/independente. Practic, noua lege se raportează la veniturile extra în alt mod. Pentru veniturile dependente (salariale) și pentru cele independente (pe persoană fizică autorizată - PFA - , de exemplu) se datorează aproape întotdeauna CAS.
Citește și Recalcularea pensiilor. Cine câștigă și cine pierde
Potrivit Codului fiscal, veniturile pentru care, în prezent, se datorează CAS sunt următoarele (prin urmare, cu ele este permis cumulul pensiei, pe noua lege, indiferent de valoare, dar cu excepțiile de mai sus):
- venituri din salarii sau asimilate salariilor;
- venituri din activități independente;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
- indemnizații de șomaj;
- indemnizații de asigurări sociale de sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.