În contextul unei decizii clare a coaliţiei, punctul de vedere individual al persoanei propuse ca Avocat al Poporului este unul secundar, a precizat Barna la Digi24.
"Principiul contributivităţii este principiul corect şi sănătos, fără doar şi poate. O parte dintre pensiile speciale pot fi şi vor fi desfiinţate. Altele, din cauza unor decizii anterioare ale Curţii Constituţionale, nu vor putea fi desfiinţate, ci plafonate sau stabilite nişte criterii. Lucrurile acestea sunt asumate de coaliţie şi la ele lucrăm. La Ministerul Muncii este o comisie de specialişti din cadrul coaliţiei care vor veni cu o propunere în toamnă pe pensiile speciale. Poziţia individuală a propunerii pentru Avocatul Poporului (...) în contextul poziţiei clare a coaliţiei, poziţia individuală a persoanei respective e secundară, totuşi. Adică, dincolo de poziţia domniei sale, subiectul e foarte clar şi poziţia coaliţiei şi poziţia USR PLUS este că subiectul pensiilor speciale trebuie tratat şi soluţionat - e de altfel şi în PNRR discuţia - în această toamnă, cel mai târziu începutul anului viitor", a spus Barna.
Citește și: Câte feluri de PENSII SPECIALE există de fapt. LISTA completă
El a adăugat că subiectul pensiilor speciale "nu mai poate fi ţinut sub preş la nesfârşit", dar a menţionat că reforma trebuie să fie corectă şi constituţională.
"Oricum ar fi, e clar că această modificare a legislaţiei privind pensiile speciale şi reforma pensiilor în ansamblu trebuie să fie una corectă şi constituţională, pentru că - chiar dacă vorbim de ordonanţă, să spunem, oricum va ajunge în Parlament, deci oricum va trebui să fie supusă la un moment dat controlului de constituţionalitate. Deci poziţia aceasta individuală a domnului respectiv... am înţeles punctul de vedere, e poziţia domniei sale, care nu coincide cu poziţia coaliţiei", a precizat Barna.
Candidatul pentru funcţia de Avocat al Poporului, Fabian Gyula, a declarat miercuri că s-a pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani, iar pensia sa de magistrat este de peste 10.000 de lei. Întrebat dacă 49 de ani este o vârstă potrivită pentru a ieşi la pensie, acesta a spus: "Raportat la presiunea la care eşti supus în magistratură, da". El a adăugat că magistraţii au şi o serie de incompatibilităţi şi restricţii.
Candidatul pentru conducerea Avocatului Poporului a afirmat că jurisprudenţa Curţii Constituţionale este "clară în favoarea magistraţilor" în privinţa pensiilor acestora, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.