În situația în care o persoană este deja la pensie, înseamnă că a îndeplinit această condiție și, prin urmare, nu mai poate contribui pentru completarea stagiului.
Acest lucru nu este însă valabil și în cazul persoanelor care cumulează pensia cu venituri din alte surse. În această situație, se rețin inclusiv contribuțiile către sistemul public de pensii. Dacă această normă s-ar aplica s-ar aplica și persoanelor deja pensionate și fără alt venit, nu i-ar avantaja, creșterea pensiei prin recalculare fiind, de regulă, foarte mică.
OUG nr. 163/2020, care stabilește modul în care se poate cumpăra vechime în muncă, prevede, printre alte condiții, și pe aceea că pot beneficia de acest tip de contract persoanele care nu au calitatea de pensionar. Deci, pensionarii nu pot face plata contribuției suplimentare prin contract de asigurat.
Citește și Pensii mai mari pentru acești români! O propunere demnă la laudă
Continuarea plății contribuției către sistemul public de pensii (dacă ar fi posibillă) de către cei care au doar pensie s-ar face din banii primiți de la acesta, deci suma alocată traiului zilnic s-ar diminua, scrie Avocatnet. Care ar fi rațiunea pentru care un om în vârstă și-ar micșora veniturile prezente pentru o ipotetică mărire a lor pe viitor?
Dacă acestea sunt mai mari decât cheltuielile curente, pensionarul poate face economii pe care le are oricând la dispoziție, la nevoie, în vreme ce plata contribuției ar genera câștiguri doar pe viitor, de care nu beneficiază în cazul unor urgențe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.