Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a precizat că Pilonul II de pensii a fost afectat serios, după ce inițial au redus contribuția de la 4,4%, cât ar fi trebuit să fie pe brutul ajustat, la 3,75%. Biriș a comentat schimbările apărute în Pilonul II într-o conferință organizată de EY România.
„Acum au redus baza, că cei din construcții, sunt mulți, nu mai trebuie să contribuie. Au inclus posibilitatea de a ieși (de la Pilonul II n.r.). Nu știu cine va ieși. Trebuie să fii nebun să-ți duci contribuția ta din Pilonul II în Pilonul I care se mănâncă ieri. În Pilonul I e zero, nu e nimic. Cred că înțelegem lucrul acesta cu toții. E o imensă schemă Ponzi. Depinde de banii intrați și de subvențiile primite, că niciodată nu au fost suficienți”, a spus Biriș.
Recent, s-a introdus prevederea ca după 5 ani de contribuții la Pilonul II de pensii, cetățeanul să aibă posibilitatea de a se muta integral la Pilonul I.
Biriș spune cea mai periculoasă prevedere e că îi obligă pe administratorii de pensii să vină cu niște bani de acasă care nu se justifică să mai stea în business.
„Când vorbești de sute de milioane de euro cu care să vii de acasă în condițiile în care ți s-au redus și comisioanele de administrare îți pui problema: Ce faci, mai stai?”, a explicat specialistul în fiscalitate.
În plus, activul net a scăzut pentru că sunt investitori de bursă și bursa a scăzut ca urmare a declaraților nesăbuite din ultima perioadă.
„Inflația față de care se calculează comisionul este și ea crescută de politicile guvernamentale”, a mai arătat Gabriel Biriș.
Citește și: PENSII. Cinci schimbări MAJORE programate pentru 2019
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.