Dacă se îmbolnăvesc sau când ating o vârstă care nu le mai permite să îndeplinească misiuni, animalele care ”lucrează” pentru Poliție, Jandarmerie, Ministerul Apărării, Serviciul Român de Informații, pentru alte instituţii publice şi structurile acestora, sunt retrase din activitate. Devenind, astfel, indezirabile, ele sunt, de regulă, eutanasiate.
Inițiatorii Legii privind întreținerea animalelor de serviciu sau destinate serviciului scoase din funcțiune sau declasate și care aparțin instituțiilor și structurilor publice din România, au explicat în expunerea de motive că, ţinând cont de activitatea extenuantă pe care o desfăşoară aceste animalele, ”este în primul rând o datorie civică de a le asigura dreptul la viaţă şi condiţiile necesare de adăpost şi hrană după împlinirea vârstei de pensionare”.
Prin urmare, propunerea legislativă prevede următoarele beneficii pentru animalele de serviciu retrase din activitate:
- dreptul la îngrijire pe viaţă, prin asigurarea accesului la servicii medicale regulate, respectiv hrănire, adăpostire și posibilitatea de mișcare;
Citește și Ministrul Muncii și ”labirintul” recalculării pensiilor
- cazarea la unitatea unde animalul de serviciu şi-a desfăşurat activitatea sau în alte locații aparținând aceleiași instituții sau autorități publice, pe toată durata vieţii sau până la adopţie;
- asigurarea condiţiilor necesare pentru a fi adoptate (instructorii animalelor de serviciu au prioritate la adopţie).
În ceea ce privește adopția acestor animale, ea se va face gratuit. În același timp, atunci când vor să ofere spre adopție animale precum cele menționate mai sus, instituțiile publice vor face publice aceste informații, pe site-urile proprii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.