Proiectul de lege privind sistemul public de pensii se va afla la CCR unde se va lua o decizie. Actul normativ va fi supus atenției CCR care va anunța până pe pe 27 februarie ce decizie a luat.p
Actul normativ se aplică din septembrie 2021.
Pensiile stabilite înainte de intrarea în vigoare a proiectului noii legi a pensiilor vor fi recalculate. Pensiile nu vor scădea, fiind păstrat cuantumul mai avantajos.
Un alt punct important se referă la studiile de masterat, vechime în muncă. Spre deosebire de reglementările actuale, studiile de master vor fi luate în calcul la vechimea necesară pensionării. În prezent, numai studiile de licenţă şi cele de doctorat sunt considerate vechime în muncă. O altă prevedere stipulează că femeile care au născut cel puţin trei copii, pe care i-au crescut până când au împlinit 16 ani, se vor pensiona mai devreme cu şase ani, însă numai la cerere. De la patru copii în sus, la reducerea de şase ani se va mai adauga câte un an pentru fiecare copil.
Cât despre pensia anticipată, va rămâne un singur tip de pensie, în acest moment existând și pensie anticipată și cea parţială.
Cea parțială are penalizări la cuantumul pensiei. Proiectul noii legi a pensiilor va reglementa o singură pensie anticipată - cea care acum este cu penalizări.
Citește și: PENSII. Calculează singur când te poţi pensiona şi cât o să încasezi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.