Stagiul minim de cotizare rămâne tot 15 ani, iar vârstele standard de pensionare sunt de asemeni 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare, care va cuprinde inclusiv perioadele asimilate, va fi în continuare de 35 de ani.
În noua lege scrie însă că cei care vor depăși stagiul complet de cotizare prevăzut în tabel cu cel puțin opt ani vor putea solicita pensia pentru limită de vârstă cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzută în lege.
Pensii. De când vom putea cumpăra vechime
De asemenea, cei care ating cei 35 de ani de stagiu complet de cotizare, chiar dacă nu au ajuns la vârsta standard de pensionare, se vor putea pensiona pentru limită de vârstă mai devreme, dacă au muncit în condiții deosebite de muncă.
Potrivit tabelului, chiar și pentru un an de muncă în condiții deosebite, vârsta standard de pensionare se va micșora cu trei luni.
Pentru cei care au muncit 35 de ani în condiții deosebite, reducerea va fi de 8 ani și nouă luni față de doar 8 ani cum este la ora actuală.
De asemenea, reducerile la vârsta standard de pensionare pentru cei care au realizat stagii de cotizare în grupa I de muncă, conform legislației de dinainte de aprilie 2001, dar și pentru cei care au fost încadrați în locuri de muncă în condiții speciale se vor menține neschimbate și în viitoarea lege. Singura chestiune este o reducere de șase luni pentru un an de muncă în atare condiții.
De pildă, cei care au cotizat în condiții speciale de muncă sau în grupa I până la zece ani vor obține o reducere de de până la cinci ani a vârstei standard de pensionare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.