În prezent, pensia minimă garantată are un cuantum fix, de 640 de lei. În noua lege, pensia minimă este regândită total. "Pensia minimă se stabilește în procente, minim și maxim, din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăși procentul maxim de 75%", scrie în proiectul de lege.
Cu alte cuvinte:
- pensia minimă nu va putea fi mai mică de 45% din salariul minim brut (care, în 2019, este de 2.050 de lei), adică 922,5 lei;
- maximul va fi de 75% din salariul minim brut și, dacă ne raportăm la valoarea sa actuală, asta va însemna 1.537,5 lei;
- se va stabili prin adăugarea la minimul de mai sus a câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, dar niciodată nu se va sări peste maximul de mai sus.
Dacă mergem pe ideea că, până în 2021, salariul minim nu va mai crește deloc și va rămâne tot la nivelul de 2.050 de lei, atunci, din toamna lui 2021, pensia minimă garantată va ajunge se va situa între 922,5 lei și 1.537,5 lei -- pentru cei cu mai mult de 15 ani de cotizare.
Stagiul de cotizare
Cei care au cotizat între 10 și 15 ani vor primi o pensie minimă de măcar 40% din salariul minim -- adică 820 de lei, raportat la actualul salariu minim. Suma va crește, pentru cei cu vechime între 11 și 14 ani cu câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare, potrivit noii legi. Nici cei cu mai puțin de zece ani de cotizare nu sunt uitați de noua lege, ei având dreptul la 40% din salariul minim brut ca pensie minimă (820 de lei, raportat la actualul salariu).
Citește și Pensia de urmaș. Schimbările prevăzute în Legea pensiilor
"În situația pensionarilor pentru limită de vârstă care au realizat stagiu de cotizare necesar deschiderii dreptului la pensie prevăzut de legislația anterioară intrării în vigoare a prezentei legi, mai mic de 10 ani, în condiții de handicap, precum și ca nevăzător, pensia minimă se stabilește într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară garantat în plată", prevede, mai exact, legea.
În plus, fiecare beneficiar de pensie de urmaș va avea dreptul la o pensie minimă în cuantum de 35% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare urmaș în parte, potrivit noii legi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.