Cu alte cuvinte, dacă Legea din 2019 va rămâne sub forma ei actuală, dacă nu va fi înlocuită cu alt act normativ, așa cum au dat de înțeles că s-ar dori atât premierul Florin Cîțu, cât și ministrul Muncii, Raluca Turcan, dacă nimic altceva nu va interveni, toate prevederile legii 127/2019 vor prinde viața din 1 septembrie 2023. Lucru valabil inclusiv pentru majorarea punctului de pensie, dar și pentru modificarea modului în care se va face această creștere.
Același lucru se va întâmpla și cu pensia minimă, al cărei cuantum va varia, în funcție de salariul minim și de anii de cotizare. Cei care au lucrat la noua Lege a pensiilor (cea din 2019) au regândit total chestiunea pensiei minime, arată Avocatnet. În primul rând, a fost eliminat cuantumul minim fix și înlocuit cu un cuantum variabil, ce se va situa între un minim și un maxim raportate la salariul minim brut, astfel încât pensionarii să primească o sumă care să reflecte cât și cum au cotizat.
"Pensia minimă se stabilește în procente, minim și maxim, din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăși procentul maxim de 75%", se arată în Legea 127.
Ca să fie foarte clar, pensia minimă va fi determinată astfel:
- nu va putea fi mai mică de 45% din salariul minim brut;
- maximul va fi de 75% din salariul minim brut;
- se va stabili prin adăugarea la minimul de mai sus a câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, dar niciodată nu se va sări peste maximul de mai sus.
Citește și Pensionare. La ce vârstă se poate ieși la pensie în 2021
În privința persoanelor care au cotizat nu mai mult de 10 ani, ei ar urma să primească, în baza aceleeași Legi 127, o pensie minimă de cel puțin 40% din salariul minim. Suma crește pentru cei cu vechime între 11 și 14 ani cu câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare.
"În situația pensionarilor pentru limită de vârstă care au realizat stagiu de cotizare necesar deschiderii dreptului la pensie prevăzut de legislația anterioară intrării în vigoare a prezentei legi, mai mic de 10 ani, în condiții de handicap, precum și ca nevăzător, pensia minimă se stabilește într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară garantat în plată", se spune în actul normativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.