Ultimul tip de pensie, cea de urmaș, se acordă, conform Legii nr. 223/2015, “copiilor și soțului supraviețuitor dacă susținătorul, la data decesului, era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii militare de stat”.
În privința copiilor, acești pot beneficia de pensia de urmaș din sistemul pensiilor militare, până la vârsta de 16 ani sau până la 26 ani, dacă își continuă continuă studiile într-o formă de învățământ.
De aceeași pensie de urmaș au dreptul și copiii invalizi, indiferent de grad, dacă invaliditatea a apărut în perioadele în care părinții lor îndeplineau condițiile impuse de legislația în domeniu.
Citește și ANUNȚUL zilei. Raluta Turcan: Pe PENSII am găsit deja soluţia
Pe de altă parte, de pensie de urmaș pot beneficia, la împlinirea vârstei standard de pensionare, și soțul supraviețuitor, condiția fiind ca durata căsătoriei cu cel decedat să fi fost de cel puțin 15 ani și să nu aibă venituri dintr-o activitate profesională sau acestea să fie mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut.
Pensie de urmaș se acordă soțului supraviețuitor și în cazul în care durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, în acest caz, cuantumul acesteia fiind diminuat față de cazul anterior, precizează Avocatnet. Chiar și soții care nu îndeplinesc condițiile duratei minime a căsătoriei pot beneficia de pensie de urmaș dacă nu au venituri, dar doar pentru o perioadă de șase luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.