Elevii, ucenicii și studenții beneficiază de pensie de invaliditate dacă și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza accidentelor de muncă și a bolilor profesionale survenite în timpul practicii profesionale. De asemenea, angajații români care lucrează în străinătate la dispoziția angajatorilor români, conform legilor și regulamentelor europene sau acordurilor bilaterale, au dreptul la pensie de invaliditate în cazul unui accident de muncă, dacă dețin documentul portabil A1.
Invaliditatea se clasifică în trei grade, în funcție de gradul de reducere a capacității de muncă:
Gradul I: Deficiență funcțională gravă, capacitate de muncă și autoservire diminuate.
Gradul II: Deficiență funcțională accentuată, capacitate de muncă diminuată și capacitate de autoservire păstrată.
Gradul III: Deficiență funcțională medie, capacitate de muncă diminuată și capacitate de autoservire păstrată.
Capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale, în funcție de natura afectării și tipul raportului de muncă.
Evaluarea capacității de muncă se face de medicii specializați în expertiza medicală a capacității de muncă din cadrul Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă (INEMRCM), la cererea solicitantului, până la atingerea vârstei standard de pensionare. Cererea și documentele medicale se depun la cabinetul de expertiză medicală din zona de domiciliu a solicitantului. Listele cu locațiile acestor cabinete sunt afișate public la sediul CNPP, la sediile caselor teritoriale de pensii și pe site-urile instituțiilor.
Decizia medicală asupra capacității de muncă se emite în termen de 45 de zile de la înregistrarea cererii și se comunică în termen de 10 zile. Dacă sunt necesare investigații suplimentare, termenul de emitere se prelungește corespunzător. Decizia poate fi contestată în termen de 30 de zile la comisiile medicale regionale de contestatii, care soluționează cererea în termen de 45 de zile. Deciziile acestor comisii pot fi atacate la instanțele judecătorești competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
La stabilirea pensiei de invaliditate se acordă un stagiu potențial, reprezentând diferența între stagiul complet de cotizare și stagiul de cotizare realizat până la data acordării pensiei. Stagiul potențial nu poate depăși perioada dintre data acordării pensiei de invaliditate și vârsta standard de pensionare.
Indemnizația de însoțitor este acordată pensionarilor de invaliditate încadrați în gradul I, în valoare de 50% din salariul minim brut pe țară garantat în plata aferent lunii pentru care se face plata. Aceasta este suportată de la bugetul de stat și se acordă doar de ultimul sistem de asigurări sociale în care pensionarul a fost asigurat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.