Guvernul a emis o ordonanță de urgență care cuprinde noi măsuri de protecție printre care se numără și chestiunile legate de pensiile de invaliditate și cele de urmaș.
În ceea ce privește pensiile de invaliditate, ordonanța prevede că se suspendă termenele și procedurile pentru revizuirea medicală pe perioada instituirii stării de urgență, în cazul persoanelor care beneficiază de pensie de invaliditate, respectiv de pensie de urmaș iar suspendarea încetează în 30 de zile de la finalizarea stării de urgență.
Ordonanța mai prevede și prelungirea valabilității deciziilor asupra capacității de muncă emise de medicul expert al asigurărilor sociale, precum și de comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și a documentelor doveditoare ale calității de reprezentant legal ori mandatar, a căror valabilitate încetează în perioada stării de urgență, până la expirarea perioadei de 30 zile de la data încetării stării de urgență.
Copii, beneficiari ai pensiilor de urmaș, vor beneficia de plata acestei indemnizații făr prezentarea dovezii că urmează o școală într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, în perioada stării de urgență. Această dovadă se va prezenta în 30 zile de la data încetării stării de urgență.
Citește și: Ministerul Muncii simplifică modul de acordare a pensiilor și ajutoarelor
Concediile medicale pentru accidente de muncă ori cele profesionale, în perioada de urgență se transmit prin poștă sau electronic către casele teritoriale de pensii.
Pentru recuperarea indemnizațiilor reglementate de Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, în perioada stării de urgență, nu mai este necesară avizarea certificatelor de concediu medical de către casele teritoriale de pensii, pentru cazurile de accident de muncă de către direcțiile de sănătate publică și pentru cazurile de boli profesionale sau medici de medicina muncii pentru cazurile de trecere temporară în alt loc de muncă sau reducerea timpului de muncă.
Tot în perioada stării de urgență despăgubirea în caz de deces, reglementată de Legea nr. 346/2002, se acordă la cererea persoanei îndreptățite în baza documentelor transmise casei teritoriale de pensii, prin poștă sau mijloace electronice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.