Publicitate
1. În cazul pensiei pentru limită de vârstă nu există nicio o limită în privința cumulului cu alte venituri realizate din activități independente, precum PFA-uri.
2. În ceea ce privește persoanele pensionate anticipat sau anticipat parțial, aceștia mai pot lucra pe baza unui contract de muncă și, de asemenea, nu pot cumula salariul rezultat dintr-un raport de serviciu cu pensia pe care o primesc. În egală măsuri, nu pot fi obținute venituri salariale sau venituri din funcții elective (cu excepția indemnizației de consilier local/județean).
3. În privința pensiilor obținute de către cei cu invaliditate, în această situație condițiile diferă în funcție de gradul de invaliditate. Practic, cei cu gradele I și II de invaliditate nu pot cumula pensia cu venituri din salarii, însă o pot cumula cu venituri din activități independente. În schimb, în cazul pensiei de invaliditate de gradul al III-lea, se aplică aceleași reguli, cu excepția faptului că cei care obțin astfel de pensii pot obține și venituri salariale, în limita a jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă.
Citește și Formula de calcul a pensiilor se modifică. Apare un element nou
4. În final, în cazul pensiilor de urmaș, trebuie reținute următoarele: nu există o interdicție cu privire la cumularea acestei pensii cu veniturile din alte activități indepdendente. În privința cumulării pensiei de urmaș cu venituri din salarii, există limitări, în funcție de situația specifică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.