Iată discuțiile ce au avut loc în emisiunea DCNews de astăzi:
Petrișor Peiu: La Transgaz am văzut că este un salariu cu 50% mai mare decât salariul preşedintelui SUA, salariul anual care include şi bonusurile. Asta înseamnă 370.000 de dolari.
Bogdan Chirieac: La Transgaz este un salariu anual de 370.000 de euro? Al cui e, al lui Nelu Sterian?
Petrișor Peiu: Da.
Bogdan Chirieac: Preşedintele Transgaz are un asemenea salariu...
Petrișor Peiu: Cred că venituri, inclusiv bonusurile alea de la sfârşit de an. Ei au două părţi, una fizică şi una variabilă, în funcţie de performanțe, aşa a scris presa. Preşedintele american se pare că are vreo 240.000.
Bogdan Chirieac: Asta înseamnă să ai valoare! Este peste Joe Biden.
Citeşte mai departe pe DCNews.
Citeşte şi: Peiu: Inflație industrială de 61% în România. 145% creștere la producția de energie și gaze naturale. Chirieac: Nu pot să cred!
Petrișor Peiu, doctor al Universității Politehnica din București (1996), fost consilier al premierului Radu Vasile și al premierului Adrian Nastase, a oferit mai multe informații de-a dreptul surprinzătoare privind inflația instrustrială din România. Cifrele sunt uriașe.
Iată dialogul din cadrul emisiunii de astăzi:
Petrişor Peiu: În ceea ce priveşte inflaţia industrială, aici este marea noastră problemă. Suntem campioni în UE. Inflaţia industrială anualizată sau creşterea prețurilor producţiei industriale este de 61% în România.
Bogdan Chirieac: Nu pot să cred!
Petrișor Peiu: Următorii după noi sunt Danemarca - 55%, Ungaria - 47%. Media europeană este de 36%. Polonia este la 33%. Media creşterii prețurilor produselor la poarta fabricii este de 61%. (...) Media asta este compusă dintr-o creștere imensă la producţia de energie electrică termică şi gaze naturale. 145% - iunie 2022 - faţă de iunie 2021. 145%! De exemplu, în industria alimentară suntem undeva aproape de 30% creştere. În industria extractivă - 117%. Când facem o medie ponderată, ajungem la acest 61%. În industria auto, prețurile au crescut cu vreo 28%, în România.
Bogdan Chirieac: Aproape o treime. Este mult!
Petirșor Peiu: La fel, datele publicate specific pe industria auto arată că a început stagnarea vânzărilor. Luna iunie este prima lună în care nu au mai crescut vânzările, nici la second-hand, nici la maşini noi. Această inflaţie industrială determină o lipsă de competitivitate a firmelor noastre, că dacă am o creştere a prețurilor la energie, să zic, de 60%, iar polonezii doar de 30%, nu mai trebuie să ne întrebăm de ce merele alea poloneze sunt mai ieftine, potrivit DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.