Publicitate
Aprobarea de către UE, miercuri, a PNRR-ului polonez, a fost "importantă", dar nu este vorba decât despre "o primă etapă, pentru că banii vor fi vărsaţi când reformele vor fi aplicate", a declarat ea. "Aprobarea acestui plan este legată de angajamentele clare ale Poloniei în materie de independenţă a puterii judiciare", a subliniat ea.
Şefa executivului european a pus trei condiţii pentru planul polonez: actuala cameră disciplinară va fi "suprimată şi înlocuită" de un tribunal independent, regimul disciplinar "trebuie reformat" şi infracţiunile disciplinare controversate "trebuie să fie eliminate".
În plus, toţi judecătorii afectaţi de deciziile camerei disciplinare vor avea dreptul ca dosarul lor să fie examinat de noua cameră, a precizat ea. Validarea planului, în valoare de 35,4 miliarde de dolari în cazul Poloniei, miercuri, a provocat nemulţumiri în rândul executivului european şi a dus la organizarea unui vot, fapt rar în cadrul CE, notează AFP.
Citește și Cine câștigă de pe urma embargoului petrolier impus Rusiei
Bruxellesul era sub presiune să-şi dea acordul, în contextul nevoilor Poloniei, care găzduieşte cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni în UE (circa 3,5 milioane) şi serveşte drept centru logistic pentru armele trimise în Ucraina de ţările UE şi SUA. UE speră de asemenea şi în ridicarea veto-ului Varşoviei asupra transpunerii în dreptul european a impozitului minim de 15% asupra profitului multinaţionalelor, o prioritate a preşedinţiei franceze a Consiliului UE.
Anunțul vine în contextul în care Camera superioară a parlamentului polonez, dominată de opoziţia centristă, a votat miercuri seară modificări la legea prezidenţială privind un aspect al sistemului de justiţie, care ar putea, potrivit acesteia, să deschidă calea deblocării fondurilor din planul european de redresare post-pandemie.
Senatul a votat mai ales anularea tuturor hotărârilor luate de controversata cameră de disciplină, excluderea de la Curtea Supremă a judecătorilor care au făcut parte din aceasta şi repunerea în funcţiile lor a judecătorilor suspendaţi de această cameră.
Textul amendat va reveni acum în camera inferioară care trebuie să-l reexamineze şi care poate aproba sau aboli propunerile Senatului, urmând ca apoi să aştepte semnătura preşedintelui. Şeful statului este autorul originalei legi foarte controversate privind camera de disciplină şi al textului dezbătut în prezent în parlament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.