Avocatul a declarat joi că este „absurd” să se sugereze că șeful unei rețele de socializare ar fi responsabil pentru orice acte penale comise pe platformă.
Între timp, Kremlinul a declarat că arestarea patronului Telegram de origine rusă, care a dus la escaladarea tensiunilor dintre Paris și Moscova, nu ar trebui să se transforme în „persecuție politică”.
Acuzațiile aduse de francezi
Miercuri, un judecător francez l-a pus pe Durov sub anchetă, spunând că este suspectat de complicitate în gestionarea unei platforme online care permite tranzacții ilicite, imagini cu abuzuri sexuale asupra copiilor și trafic de droguri. De asemenea, el este anchetat pentru presupusă spălare de bani și refuzul de a coopera cu autoritățile judiciare.
Lui Durov, care a petrecut patru zile în custodia poliției după arestarea sa sâmbătă pe un aeroport din apropiere de Paris, i s-a acordat eliberarea pe cauțiune cu condiția să plătească 5 milioane de euro și să nu părăsească teritoriul francez.
De asemenea, Durov va trebui să se prezinte de două ori pe săptămână la poliția din orașul în care va locui. El va trebui să fie acasă la ore specifice, a declarat o sursă judiciară, fără să spună unde va locui acesta sau câte ore pe zi va trebui să fie acolo.
Noi dezbateri pe tema libertății de exprimare
Arestarea sa a alimentat dezbaterea cu privire la unde se termină libertatea de exprimare și unde începe aplicarea legii și în ce măsură companiile de tehnologie ar trebui să fie considerate responsabile pentru conținutul social media. Telegram este utilizată de aproape un miliard de persoane.
Este „absurd să spui că o platformă sau șeful acesteia sunt responsabili pentru orice abuz” efectuat pe platformă, a declarat avocatul David-Olivier Kaminski, care îl reprezintă pe Durov în Franța, în comentarii adresate reporterilor preluate de mai multe instituții media.
În Franța, punerea sub anchetă nu implică vinovăția sau nu conduce neapărat la proces, ci indică faptul că judecătorii consideră că există suficiente dovezi pentru a continua ancheta. Investigațiile pot dura ani de zile înainte de a fi trimise în judecată sau clasate.
Tensiuni suplimentare între Franța și Rusia
Durov are cetățenie franceză, a Emiratelor Arabe Unite și rusă, iar arestarea sa și acuzațiile împotriva sa au dus relațiile dintre Franța și Rusia la un nou nivel, a declarat marți ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
„Principalul lucru este ca ceea ce se întâmplă în Franța să nu se transforme în persecuție politică”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor. „Știm că președintele Franței a negat orice legătură (a cazului) cu politica, dar, pe de altă parte, se fac anumite acuzații. Vom vedea ce se va întâmpla în continuare”.
Președintele francez Emmanuel Macron, cunoscut drept un utilizator avid al Telegram, a declarat la începutul acestei săptămâni că arestarea lui Durov nu a fost „în niciun caz o decizie politică” și că ancheta a fost decisă de autoritățile judiciare, nu de guvern.
Macron a luat prânzul cu Durov în 2018, ca parte a unei serii de întâlniri cu antreprenori din domeniul tehnologiei, a declarat o sursă apropiată președintelui, iar Durov a primit cetățenia franceză în 2021 în cadrul unei proceduri rare pentru persoane de profil înalt.
Emiratele Arabe Unite sunt în contact cu autoritățile franceze și cu reprezentanții cetățeanului emiratez Pavel Durov, a declarat joi un oficial guvernamental.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.