Amenințările președintelui american Donald Trump privind taxele vamale și ostilitatea sa față de vehiculele electrice generează „multe costuri și mult haos” pentru Ford, a declarat directorul executiv al companiei, în cadrul unei conferințe financiare.
Deși administrația Trump susține că reindustrializarea Statelor Unite este o prioritate, în realitate, aceasta a fost mai degrabă o sursă majoră de „incertitudine în materie de politici”, a afirmat Jim Farley. El a menționat schimbările bruște în privința taxelor vamale și lipsa de claritate cu privire la stimulentele pentru creșterea vânzărilor de vehicule electrice.
Potrivit lui Jim Farley, planul președintelui de a impune taxe vamale de 25% pe importurile din Mexic și Canada ar fi un dezastru pentru companiile americane care operează în aceste țări. În plus, ar crea un avantaj competitiv pentru producătorii auto din Asia și Europa care, la rândul lor, exportă vehicule în SUA.
Trump a suspendat implementarea acestor tarife pentru 30 de zile, după ce Canada și Mexicul au făcut rapid concesii, dar acestea pot fi reintroduse oricând.
Multe costuri, mult haos
Administrația americană a anunțat luni și un proiect de taxe vamale de 25% pe oțel și aluminiu. Jim Farley a precizat că furnizorii Ford pentru aceste două metale sunt în mare parte companii americane, dar producătorul auto din Dearborn (Michigan) cumpără și de la vânzători străini.
„Așadar, prețul va fi afectat și ar putea apărea speculații pe piață, cu o creștere artificială a cotațiilor doar din cauza zvonurilor privind introducerea taxelor vamale”, a explicat Farley.
„Președintele Trump a vorbit mult despre întărirea industriei auto americane, despre creșterea producției interne și despre inovație”, a continuat el, adăugând că aceste obiective ar fi „realizări semnificative”.
Însă, „până acum, tot ce vedem sunt multe costuri și mult haos”, a deplâns Jim Farley.
Riscuri pentru industria vehiculelor electrice
În primele ore după revenirea sa la Casa Albă, Donald Trump a semnat un decret care elimină finanțarea federală pentru instalarea stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice.
Această măsură ar putea fi urmată de alte decizii menite să anuleze Legea pentru Reducerea Inflației (IRA), una dintre inițiativele majore ale fostului președinte Joe Biden.
Această lege include stimulente financiare, credite fiscale și alte avantaje pentru achiziția de vehicule electrice și pentru construirea de fabrici destinate tranziției către mobilitatea electrică.
Jim Farley a subliniat că Ford a investit deja masiv în Ohio, Michigan, Kentucky și Tennessee. „Multe dintre aceste locuri de muncă vor fi în pericol dacă IRA va fi anulată sau dacă părți importante din ea vor fi revocate”, a avertizat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.