„Ai citit New York Times?! Dar New York Magazine?". În această vară, mai multe articole de presă au creat vâlvă pe Wall Street. Ce anume a revoltat lumea financiară de dincolo de Ocean și nu numai? Relatările despre protestul lucrătorilor de la Goldman Sachs față de președintele puternicei bănci de investiții, David Solomon.
În acest context, originalitatea bancherului a devenit vulnerabilitate lui. Pentru că David Solomon nu este doar șeful Goldman Sachs de peste cinci an. El este și DJ, cu siguranță amator, dar recunoscut pe scenele vieții de noapte. „DJ D-Sol” cântă uneori la cele mai populare petreceri din New York, Miami sau Bahamas sau Napa Valley. În iulie 2022, a fost pe scena festivalului Lollapalooza din Chicago. Are propria sa casă de discuri, Payback Records, cu mai multe piese la activ.
Potrivit Financial Times, David Solomon a decis să pună capăt definitiv acestei vieți duble. „Nimic nou”, a comentat un purtător de cuvânt al băncii, citat de Bloomberg, potrivit căruia CEO-ul nu a mai mixat în public de aproape un an.
Distracția s-a terminat, se pare. Marți, Goldman Sachs a publicat alte rezultate trimestriale în scădere. Ce se întâmplă cu cea mai cunoscută bancă de investiții? Pe de o parte, suferă de aceeași problemă care afectează întregul sector: încetinirea activității, în special în cazul IPO-urilor, pe fondul înăspririi politicii monetare și al unei creșteri bruște a dobânzilor. Dar Goldman Sachs se confruntă și cu propriile dificultăți. Banca a pierdut teren în special în comparație cu marele său rival Morgan Stanley, care a beneficiat în ultimii ani de investițiile sale masive în domeniul gestionării de active. În timp ce pariul făcut de fostul președinte al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, pe bănci private, s-a transformat în eșec. Resunător și costisitor (1,2 miliarde de dolari în pierderi în 2022). În această vară, firma a decis să-și vândă și afacerea de consultanță în investiții, Creative Planning.
Scăderea bonusurilor
Este de la sine înțeles că nu activitățile lui David Solomon din timpul său liber au fost principalul motiv al revoltei angajaților bănci, nevoită să recurgă chiar și la o restructurare din cauza performanțelor nesatisfăcătoare, ci reducerea bonusurilor cu 15% în medie. Un alt punct dureros pentru vedetele bancare: performanța slabă a prețului acțiunilor băncii, de care depinde valoarea opțiunilor lor pe acțiuni. Mai multe nume mari au părăsit Goldman Sachs.
Luna trecută, consiliul de administrație Goldman Sachs și-a reafirmat implicit sprijinul pentru David Solomon. Mike Mayo, un analist foarte celebru din sectorul bancar, a concluzionat, de fapt, dintr-o întâlnire cu directorul principal al Goldman Sachs, că CEO-ul „va rămâne în funcție cel puțin pe termen mediu”. Banca ar trebui să beneficieze de o revenire pe anumite segmente de afaceri, inclusiv IPO. Între timp, vine și o veste bună: pachetul salarial a fost majorat cu 16% pentru ultimul trimestru al anului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.