”Vă rugăm să nu giraţi prin semnătura dumneavoastră un act normativ care are toate şansele să declanşeze o criză a economiei româneşti, ci să dispuneţi aşa cum am solicitat de nenumărate ori în acest an, aducerea la masa consultărilor a tuturor celor implicaţi, atât din administraţie, cât şi din mediul de afaceri. Ne exprimăm dorinţa şi disponibilitatea de a participa astăzi în deschiderea şedinţei de Guvern, cu specialiştii noştri, pentru a sta la dispoziţia decidenţilor şi pentru a aduce toate datele necesare pentru luarea singurei decizii pe care o considerăm corectă şi anume respingerea acestui act normativ în forma actuală”, se arată în scrisoarea trimisă primului-ministru de către Consiliul Director al CDR.
CDR susține că analizele eronate care au stat la baza elaborării actului normativ riscă să afecteze grav încrederea mediului de afaceri în statul român.
”Această ordonanţă a fost elaborată fără o analiză serioasă şi fără o consultare cu specialişti în domeniile pe care le reglementează sau le impozitează. În lipsa acestei consultări, fiind rezultatul contribuţiei unui număr restrâns de persoane, ea conţine multe greşeli şi concluzii bazate pe analize eronate (...) Adoptarea unor măsuri care afectează grav modele de afaceri ale unor domenii cheie, într-un mod complet lipsit de predictibilitate, nu face altceva decât să distrugă iremediabil încrederea între stat şi mediul de afaceri”, avertizează CDR.
Citește și:Reacție dură. AmCham România cere retragerea noilor măsuri fiscale
Potrivit sursei citate, legiferarea prin OUG a unor măsuri fiscal-bugetare cu aplicabilitate peste câteva zile nu reprezintă o soluţie.
"Soluţia văzută de noi nu este legiferare prin OUG, în preajma sărbătorilor de iarnă şi cu aplicabilitate peste doar câteva zile, ci într-un dialog onest, bazat pe argumente, cifre şi studii de impact. Or, acest lucru necesită timp şi efort. Acceptarea solicitării noastre, chiar în preajma datei la care România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, va fi cel mai puternic mesaj pentru mediul de afaceri că Guvernul are capacitatea de a rezolva prin dialog problemele cu care ne confruntăm şi împreună putem găsi cele mai bune soluţii (...) Vă scriem în numele Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), într-un ultim efort de a preîntâmpina o decizie a Guvernului pe care îl conduceţi şi care riscă să aibă consecinţe deosebit de grave pentru economia României. CDR reprezintă companii româneşti şi străine, mici şi mari, care contribuie cu peste 50% la PIB-ul României şi angajează peste 1,2 milioane de oameni. Credem că vocea noastră merită ascultată", susţin oficialii Coaliţiei.
Cine sunt solicitaţii
Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) este o iniţiativă privată, apolitică şi reuneşte 25 de organizaţii ale mediului de afaceri din România. CDR este construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi, fiecare dintre aceştia remarcându-se printr-o poziţionare solidă ca organizaţii. Coaliţia este coordonată de opt dintre asociaţiile membre.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a prezentat pe data de 18 decembrie 2018, la Palatul Victoria, o serie de măsuri fiscal - bugetare care urmează să fie adoptate până la sfârşitul acestui an, printre care ”taxa pe lăcomie” care va fi impusă băncilor în funcție de creșterea Robor și taxa pe cifra de afaceri a companiilor din energie și comunicații
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.