Surse guvernamentale au indicat că noul proiect de lege privind pensiile nu a fost privit cu ochi buni nici de către Fondul Monetar Internațional (FMI). Președintele Confederației Concordia, Dan Șucu, a subliniat că economia încetinește, iar companiile se confruntă cu dificultăți în fața unei posibile majorări a fiscalității, conform Antena 3 CNN..
"Guvernul trebuie să fie clar în privința faptului că nu se vor aplica creșteri de taxe în 2024, având în vedere că companiile nu pot gestiona o nouă serie de măsuri de acest gen, mai ales că nu au văzut încă impactul recentelor modificări", a declarat Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia.
Potrivit unor informații provenite din sursă guvernamentală, FMI și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu noua Lege a pensiilor. Experții FMI au estimat că majorările de pensii vor duce la o alocare suplimentară de 0,5% din PIB pentru plata pensiilor din anul viitor, cu o creștere prognozată de 1% din PIB în 2025.
Într-un aviz emis de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a atras atenția că, după anul electoral, România va trebui să aducă la bugetul de stat aproximativ 33 de miliarde de lei, adică 1,8% din PIB, pentru a acoperi costurile pensiilor majorate. Boloș a menționat că acest lucru poate fi realizat doar prin impunerea unor noi taxe și impozite atât populației, cât și sectorului de afaceri.
Premierul Marcel Ciolacu a respins această ipoteză, iar Marcel Boloș a indicat că acest demers va duce la o creștere a deficitului bugetar, ceea ce ar putea afecta accesul la Fondurile Europene, deoarece România nu ar putea îndeplini angajamentul de reducere a deficitului în fața Comisiei Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.