Patronatele indică însă că unele firme s-ar putea închide din cauză că nu vor putea suporta salarii atât de mari. Sindicatele susțin măsura și subliniază că prea mulți români sunt plătiți la nivelul minim. Președinția și opoziția critică schimbările de acest fel, prin care activitatea companiilor este bulversată. Salariul minim este acum de 1.900 de lei. Aproape 2 milioane de angajați sunt plătiți cu salariul minim, cei mai mulți în industria prelucrătoare, construcții, comerț și servicii.
Astfel, 2.080 de lei pe lună ar urma să fie salariul minim brut pe economie, pentru persoanele fără studii superioare. Iar cei cu studii superioare sau cei care au o vechime de cel puțin 15 ani ar urma să primească un salariu minim lunar de 2.350 de lei brut. Sindicatele sunt de acord cu măsura, însă patronatele se declară îngrijorate.
"Vocile din piață uită niște lucruri. Astăzi, 41% din totalul de contracte de muncă de pe piața muncii din România sunt încheiate pe salariul minim pe economie. 68% dintre angajați, în firme cu mai puțin de 50 de angajați, sunt plătiți cu salariul minim. Asta înseamnă că avem sute de mii de firme în România care au milioane de salariați care fac doar activități necalificate. Refuz să accept acest lucru. Este clar un comportament șmecheresc al mediului de afaceri, pe care îl utilizează din 2011, de când a dispărut CCM. În tot acest timp, angajatorii au avut grijă să șmecherească lucrătorii, continuând să-i plătească pe salariul minim. Asta înseamnă foarte multă muncă la gri, pentru că în continuare sunt foarte mulți angajatori care preferă să completeze veniturile angajaților cu niște sume care nu aduc contribuții la sistemul public de pensii și nici la cel public de sănătate", explică Dumitru Costin, președintele BNS.
Patronatele vor amânarea creșterii
Reprezentanții guvernului voiau să aplice această creștere de la 1 noiembrie, însă patronatele au reacționat vehement, au spus că dacă se aplică această măsură într-un timp atât de scurt, companiile vor fi bulversate și nu vor avea bani pentru a da aceste salarii.
"Poziția patronatelor rămâne aceeași și Guvernul trebuia să-și respecte termenul de 1 ianuarie, salariul minim diferențiat pe criteriile anunțate mi se pare absolut discutabil, pentru că patronatele nu plătesc studiile. Dar asta se aplică, probabil, cu foarte multă plăcere în sectorul bugetar, unde o mulțime de funcționari, mai ales din administrația locală, și-au făcut rost de diplome cu studii superioare, fără să aibă competențe superioare. E clar că firmele vor încerca să se acomodeze, firmele plătesc oricum competențe și nu plătesc diplome", este de părere Cristian Pârvan, președinte PIAROM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.