Proiectele incluse în listă deja au trecut de una dintre Camerele Parlamentului, astfel că mai au nevoie doar de votul decisiv favorabil al celeilalte Camere pentru a putea deveni legi. La ce trebuie să lucreze aleșii:
1. Diurne. În noiembrie anul trecut, senatorii au aprobat o nouă amnistie fiscală pentru transportatorii rutieri, care se referă la diurnele reîncadrate de Fisc în ultimii ani în venituri salariale. Proiectul de lege aflat acum pe masa deputaților, va clarifica și tratamentul fiscal al diurnelor acordate în viitor șoferilor profesioniști, astfel încât să nu se mai ajungă la reîncadrarea lor din venituri netaxabile în venituri taxabile.
2. Sancțiuni mai dure. Agenția Națională pentru Protecţia Consumatorilor ar urma să se reorganizeze, conform unei propuneri legislative aflată la Senat. Printre altele, viitoarea lege va cuprinde un regim mai detaliat al sancționării celor care încalcă legislația de protecție a consumatorilor, inclusiv un sistem de aplicare a unor amenzi mult mai mari.
3. Șeful de la contabilitate. Persoana care conduce contabilitatea unei companii va trebui angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă, potrivit unui proiect de act normativ aflat acum în Camera Deputaților. Actuala Lege a contabilității nu prevede această condiție. Este vorba de directorul economic, contabilul-șef sau altă persoană împuternicită să conducă serviciul de contabilitate.
Citește și Băncile au ÎMPRUMUTAT Finanțele cu câteva zeci de milioane de lei
Citește și Prețurile la energie. Ministrul Muncii: Este posibilă orice variantă
4. Gestionari. Deoarece actuala lege a gestionarilor este folosită încă din 1969 și n-a fost actualizată în totalitate pentru a reflecta schimbările din ultimii aproape 50 de ani, parlamentarii pregătesc o lege nouă pentru această categorie de angajați. Documentul prevede mai multe schimbări:
- Garanția va putea fi mai mare.
- Adeverința privind pagubele produse la fostul angajator, opțională.
- Gestionarul va putea fi angajat numai dacă este apt psihologic.
- Va avea nevoie de diplomă de bacaureat.
Mai sunt și alte proiecte, precum cel care vizează consolidarea mondei naționale ca monedă unică de plată pe teritoriul Romăniei și care se referă la contractele de furnizare și la cele de prestare servicii să se raporteze exclusiv la prețuri și plăți în lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.