"Sunt de părere, şi eu şi colegii mei, că avem nevoie de o astfel de lege pentru a repara inechităţile care au fost până acum şi pentru a încerca să respectăm acel principiu, acel pilon principal al acestei legi şi anume contributivitatea. Ca elemente de noutate pe această lege, vorbim de contributivitate şi trebuie să avem la muncă egală, la prestaţii egale, să avem aceeaşi pensie, să terminăm cu aceste inechităţi dintre contributivitate egală şi în funcţie de momentul ieşirii la pensie să avem diferite cuantumuri", a spus Budăi.
El a afirmat că se va impune un nou sistem de calcul al pensiilor.
"Se va impune un nou sistem de calcul al pensiilor, nu va mai fi calculul pe punctajul mediu realizat, ci pe valoarea punctului de referinţă, care va fi anual indexată cu indicele inflaţiei plus 50% din rata câştigului mediu brut realizat pe ţară, se vor putea achiziţiona cel mult 5 ani de vechime pentru realizarea unui anumit stadiu, fie că vorbim de stadiul minim de cotizare, sau de stadiul complet de cotizare. Se va introduce o nouă prestaţie şi anume 25% pentru pensia de urmaş, dar nedepăşind 80% din cuantumul salariului minim brut. Se vor putea cumula anumite venituri din pensia de invaliditate cu unele profesii liberale. Am introdus aceste elemente tocmai din experienţa noastră din anii trecuţi şi de ceea ce ne-am lovit la casele de pensii. În general noi spunem că prin această lege vom reuşi să ridicăm nivelul de trai al părinţilor şi bunicilor noştri şi vom repara aceste inechităţi existente în sistem", a afirmat Budăi la dezbaterea proiectului legii pensiilor de la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor.
La rândul său, preşedintele Confederaţiei Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a menţionat că acest proiect de lege ar fi trebuit adoptat de Parlament peste două luni.
"Bugetul va intra în dezbatere parlamentară săptămâna viitoare. V-aş reaminti că problema grăbirii legii pensiilor era tocmai că avea un impact asupra bugetului pe 2019 legat de două chestiuni: trebuia suspendat şi prorogat termenul de aplicare a actualei legi de la 1 ianuarie 2019 şi trebuia prevăzut ca valoarea punctului de pensie se aplică nu de la 1 ianuarie, recalculat în forma dată, ci de la 1 septembrie 2019. De aceea ni se pare suprinzător că vreţi o lege fundamentală şi cu implicaţii multiple care schimbă foarte multe elemente componente faţă de ceea ce este până astăzi, legea pensiilor, să fie băgată pe repede înainte, ţinând cont că oricum Guvernul vineri va da o ordonanţă care face prorogarea termenilor din actuala lege a pensiilor. Deci, practic, nu mai există necesitatea de viteză de rezolvare a legii, nu mai este cazul şi se poate amâna cu două luni, ca să poată fi finalizată în februarie fără să mai fie dificultăţi sau probleme legate de legea în proiect", a spus Hossu.
Deputaţii din Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor au avut luni o şedinţă de dezbateri generale a proiectului legii pensiilor. Marţi dimineaţă, deputaţii din comisie vor intra pe dezbateri pe articole şi pe amendamente şi vor da un raport proiectului de lege, urmând ca miercuri acesta să fie supus dezbaterii şi votului în plenul Camerei Deputaţilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.