Legea UE privind defrișările va impune, începând cu 30 decembrie, companiilor și comercianților care introduc pe piața UE produse din soia, carne de vită, cafea, ulei de palmier și alte produse să facă dovada că lanțurile lor de aprovizionare nu contribuie la distrugerea pădurilor.
Într-o declarație publicată joi, deputatul european Peter Liese - purtător de cuvânt pentru mediu al grupului de deputați al Partidului Popular European (PPE), grupul politic al lui von der Leyen - a îndemnat Comisia Europeană să amâne și apoi să modifice legea, pe care a numit-o un "monstru birocratic".
"Mulți mici fermieri din întreaga lume și chiar mici proprietari de păduri din Uniunea Europeană nu pot lucra cu textul", a declarat Liese.
Liderii UE sunt așteptați să o susțină pe von der Leyen pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei în cadrul unui summit care va avea loc joi.
Însă aceasta mai are nevoie de sprijinul a jumătate dintre deputații din Parlamentul European nou ales. Pentru aceasta, va trebui să obțină sprijin nu numai din partea PPE, ci și din partea unor grupuri precum socialiștii, care fac presiuni asupra sa pentru a nu diminua politicile de mediu.
O sursă din Grupul Socialiștilor și Democraților (S&D), al doilea grup legislativ ca mărime din Parlamentul European, după PPE, a declarat că S&D se opune total amânării legii privind defrișările.
"Este un refuz clar pentru S&D. Comisia are obligația de a o pune în aplicare", a declarat sursa pentru Reuters.
Parlamentarii ecologiști - de al căror sprijin von der Leyen ar putea avea nevoie pentru a obține o majoritate confortabilă - se opun, de asemenea, oricărei amânări și caută asigurări din partea lui von der Leyen că va continua agenda europeană privind clima.
Anul trecut, Parlamentul European a negociat și aprobat politica UE privind defrișările cu o largă majoritate - 552 de voturi pentru, față de 44 de voturi împotrivă și 43 de abțineri.
Dar politica a fost criticată de unele industrii și de guvernul SUA, care luna trecută a cerut Uniunii Europene să o amâne, se arată într-o scrisoare raportată anterior de Reuters.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că executivul European lucrează pentru a se asigura că sunt îndeplinite toate condițiile pentru o punere în aplicare fără probleme a normelor privind defrișările.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.