Într-o declarație recentă, Papa Francisc a spus că nu vrea ca "o logică a violenței și a discriminării să se înrădăcineze în producția și utilizarea acestor tehnologii, în detrimentul celor mai fragili și excluși", arată CNN.
"Injustiția și inegalitățile alimentează conflictele", a continuat Papa. Acesta a mai vorbit despre "necesitatea urgentă de a orienta în mod responsabil conceptul și utilizarea inteligenței artificiale, astfel încât să fie în serviciul umanității și al protecției casei noastre comune".
Observațiile Papei se potrivesc cu părerile unor experți în inteligență artificială care spun că algoritmii sunt "aliniați" în mod corespunzător în dezvoltare pentru a sprijini drepturile omului și alte valori comune. Totuși, alți experți din industrie și-au exprimat îngrijorarea că AI ar putea facilita răspândirea fraudei, dezinformării, atacurilor cibernetice și poate chiar crearea de arme biologice.
"Protejarea demnității și preocuparea pentru o fraternitate deschisă întregii familiile globale sunt aspecte indispensabile pentru ca dezvoltarea tehnologică să contribuie la promovarea justiției și a păcii în lume”, a mai completat suveranul pontiv.
Totuși, inteligența artificială a născut deja câteva conflicte la nivel internațional, cum este cazul scriitorilor a căror muncă este folosită pentru a antrena acești roboți, fără a le oferi nimic în schimb.
Mii de scriitori cer despăgubiri companiilor de inteligență artificială care se folosesc de munca lor
Într-o scrisoare deschisă pe care au semnat-o cei peste 8000 de autori, scriitorii au acuzat companiile de inteligență artificială că profită în mod nedrept de pe urma muncii lor.
Scrisoarea a fost adresată directorilor executivi ai OpenAI, producătorul ChatGPT, Meta, părintele Facebook, Google, Stability AI, IBM și Microsoft. Cele mai multe dintre companii nu au răspuns imediat la solicitare. Meta, Microsoft și Stability AI au refuzat să comenteze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.