Blocaj politic și impact economic
Guvernele europene sunt deja îngrijorate se securitatea sistemului de aprovizionare a pieței, deoarece temperaturile scăzute din această perioadă a antrenat o creștere a prețului la gaz la cel mai înalt nivel din ultimele 13 luni, iar acordul cu Rusia privind furnizarea acestui combustibil prin Ucraina expiră la sfârșitul anului.
Taxa de neutralitate a gazelor din Germania, colectată de operatorul de stocare Trading Hub Europe (THE) pentru gestionarea volumelor din depozitele de gaz ale țării, cele mai mari din Europa, va crește cu 20% începând din ianuarie. Această creștere ar putea spori cu încă 7% costurile energetice pentru țări precum Austria și Cehia, potrivit unei analize realizate de Reuters.
Austria, care importă gaze în valoare de câteva miliarde de euro anual, estimează că a plătit peste 50 de milioane de euro pentru această taxă de la introducerea sa în 2022.
Disensiunile interne ale partidelor din coaliția germană au amânat votul planificat pentru această lună. Opoziția, condusă de CDU, a anunțat că nu va susține nicio inițiativă legislativă urgentă înainte ca cancelarul Olaf Scholz să obțină un vot de încredere la mijlocul lunii decembrie.
Presiuni asupra piețelor de gaze
Pe piețele de gaze, incertitudinea legislativă a complicat tranzacțiile, reducând veniturile comerciale și determinând unii clienți să se reorienteze către gazul rusesc. „Membrii noștri au raportat efecte negative asupra lichidității și marjelor de preț pe piețele futures din Germania,” a declarat Doug Wood, președintele comitetului pentru gaze din cadrul Energy Traders Europe.
Dacă Germania, care deține o capacitate de stocare de 23 de miliarde de metri cubi, va renunța la angajamentele sale legale, cumpărătorii ar putea fi forțați să se bazeze din nou pe aprovizionările din Rusia, un scenariu pe care Europa încearcă să îl evite.
Premierul ceh, Petr Fiala, a subliniat preocupările legate de utilizarea gazului rusesc. „Faptul că, momentan, unii comercianți utilizează gaz mai ieftin din Rusia este o realitate, dar acest lucru nu mă mulțumește,” a declarat el. În noiembrie, peste 90% din aprovizionările cu gaz ale Cehiei proveneau din Rusia, prin Ucraina și Slovacia, conform datelor furnizate de operatorul de rețea Net4Gas.
Austria, la rândul său, a intensificat presiunile asupra Germaniei pentru a accelera adoptarea amendamentului necesar. „Europa este într-o competiție globală. Nu ne putem permite astfel de reglementări naționale,” a afirmat Alfred Stern, CEO al companiei austriece OMV, într-un interviu acordat Sueddeutsche Zeitung.
Reacții la nivel european
Germania a fost de acord să modifice legislația după ce Austria, Ungaria, Slovacia și Cehia au depus plângeri la Comisia Europeană, susținând că nu ar trebui să suporte costurile asociate cu THE.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că Bruxelles-ul își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că taxa actuală perturbă piața internă și îngreunează diversificarea aprovizionării față de Rusia. „Îndemnăm Germania să se asigure că legea care elimină componenta transfrontalieră a taxei de stocare este adoptată cât mai curând posibil,” a afirmat purtătorul de cuvânt.
Soluții posibile
THE a precizat că facturile pentru vânzările din ianuarie vor fi emise abia la sfârșitul lunii martie, oferind un interval în care legea ar putea fi finalizată. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, există speculații că CDU, partidul conservator care are șanse mari să câștige alegerile anticipate din februarie, ar putea accelera procesul legislativ odată ce va prelua puterea.
În acest context, tensiunile economice și politice din Germania riscă să se extindă asupra întregii Europe, alimentând incertitudini suplimentare în aprovizionarea cu energie și stabilitatea piețelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.